Update - Karen Blixens Plads

 

A bright if slightly cold Sunday afternoon so it seemed like a good time to walk over to the south campus of the University of Copenhagen to look at progress on the new landscaping for Karen Blixens Plads by COBE.

The main construction work is finished and the paving done but the area is still fenced off although it might be the best time to take photographs before it gets swamped with bikes and students.

earlier post

COBE

update on Karen Blixens Plads

from the east with the humanities library to the left

 

 

Back in June 2017 there was a post here on a scheme by the architectural studio COBE to re- landscape Karen Blixens Plads – the large public square on the southern campus of the university of Copenhagen.

Recently, walking through the university, there was a chance to take photographs of progress.

Now in place are the large sunken areas for new bikes stores for the thousands of bikes that thousands of students leave here every day and the main structures of artificial hills have risen over the bike stores so now hard landscaping is going in and then, presumably in the Spring, planting.

COBE

from the west entering the square from the metro

Karen Blixens Plads

 

 

Work has now started on clearing the ground and erecting temporary hoardings on Karen Blixens Plads at the centre of the south campus of the University of Copenhagen in North Ørested. The reorganisation of this important urban space by COBE will create sunken areas and low man-made hills over them to provide storage for over 2,000 bikes but also create 

“a central urban living room connecting the three main entrances of the university buildings. The new square will be a campus landscape, offering high functional performance as well as recreational resource. The necessary infrastructure is turned into a three-dimensional student hang out.”

quote from Our Urban Living Room - Learning from Copenhagen Arvinius+Orfeus 2016

Walking from the metro station at Islands Brygge, going through the wide opening under the buildings and entering the square at the north-west corner then the space seems vast. From there to the canal to the east it is 185 metres and in width, from the blocks of the humanities buildings to the north front of the library – the square building at the centre of the area – is over 40 metres and from those northern buildings down to the arc of water in front of Tietgenkollegiet – student housing by Lundgaard and Tranberg built around a circular courtyard – is around 170 metres.