Tåsinge Plads three years on

 

There was a post here about Tåsinge Plads back in 2015 along with a review of an exhibition called The Rains are Coming that was at the Danish Architecture Centre and was about how the city is dealing with climate change and the problems from sudden and torrential rain storms flooding streets and squares as drainage systems fail to cope.

Then, the main engineering work had been completed with new drains around the square to take surface water and water running off the roofs of the buildings and low holding tanks had been constructed. It seemed like time to go back to photograph the area now that the trees and shrubs are well established.

 

THE FIRST CLIMATE RESILIENT DISTRICT IN THE CITY
the pierced domes are drain covers for the deep and wide new drainage channels below
there are two sunken areas planted with appropriate water plants that are holding tanks for storm water to stop it overwhelming the drains and at the west end is a raised mound
bridges and passageways across the square are in Corten
paving drops down in shallow steps to channel surface water and excess water is taken down into holding tanks
rain from the side streets is contaminated by surface dirt and traffic pollution so is dealt with separately in 'swales' that replaced the street gutters with ditches and plants and with filters below

 

It is interesting to see how the square used by people living in nearby apartments.  On-street parking for cars has been either removed or rationalised - so in neighbouring streets cars park now on just one side, usually the side in the shade, and park front on to the kerb rather than parallel with the pavement.

On the square itself, the road along one side has been paved over and the local café has moved tables and chairs out onto the square. People were sunbathing on the new raised slopes of the hillock at the west end and one local lady was using a wood sculpture as a place to sit and read her newspaper in the shade on a hot day.

balconies being fitted earlier in the summer and the finished work with large new balconies to the apartments looking south and looking down onto the new landscaping of the square

 

The apartment building across the north side has new balconies fitted across the frontage so people can sit in the sun and look down on the square.

This has been a very dry and untypical summer so it was not possible to watch the rain umbrellas and the channels through the water gardens actually doing what they are supposed to do … that just means another visit sometime soon when it is raining hard.

The landscape and drainage solutions were designed by GHB Landskabsarkitekter.