Aalto at Designmuseum Danmark

 

 

An exhibition has just opened at Designmuseum Danmark about the building and furniture for the Paimio Sanatorium designed by Alvar Aalto and completed in 1933. The exhibition, in the area to the left of the entrance, includes two of the original chairs from the sanatorium that are in the permanent collection of the museum along with photograph of the building work, information and photographs of drawings and the finished building and its interior. 

The sanatorium was designed for the treatment of tuberculosis so the Functionalist building had features such as cupboards fixed up off the floor to make cleaning easier and there were wide and open balconies and a sun deck on the top floor where patients could sit out in the fresh air. The chairs were made with frames in steam-bent beech and with birch plywood … in part because these were timbers native to Finland and in part they provided comfort but also avoided potential problems with the hygiene of upholstery.

the exhibition continues until 21 January 2017